Life is like a camera. Just focus on what`s important and capture the good times, develop from the negatives or just take another shot.
Olympic cap

Achtergrond

Hinkelien Schreuder is geboren op 13 februari 1984 in Goor (Overijssel). Daar ging zij naar de basisschool en volgde ze de eerste drie jaar van de middelbare school. Haar VWO opleiding vervolgde ze in Holten, waar ze in 2002 diploma haalde. Intussen had ze als junior al vijf maal individueel en vier maal met een estafette op het podium gestaan bij de Europese Jeugdkampioenschappen in Moskou en Duinkerken en al drie senioren toernooien meegemaakt. In Fukuoka, haar lange baan debuut, wist ze zich te kwalificeren voor de finale 50m rug waarin ze 8e werd in een nieuw Nederlands record. Dankzij deze haar prestaties in Japan kreeg zij een invitatie voor het Europa All Stars-team tijdens de Goodwill Games in Brisbane, september 2001. In Antwerpen op de EK korte baan in december 2001 won ze zilver op de 4x50m vrije slag samen met Suze Valen, Inge de Bruijn en Annabel Kosten. Door deze prestaties werd zij in 2001 gekozen tot Talent van het jaar. Op achttien jarige leeftijd vertrok zij naar Eindhoven om als lid van de Philipsploeg bij PSV onder Jacco Verhaeren te trainen en om fysiotherapie te studeren.

Na verschillende lange en korte baan toernooien stond zij in Wenen 2004 voor het eerst op een internationaal podium met haar medaille op de 50 vrij. In TriŽst 2005 ging zij op herhaling met goud en wereldrecords op de estafettes en brons op de 100 wissel.

Tijdens de NK korte baan 2005 in Amsterdam leverde Hinkelien Schreuder een historische prestatie door als eerste Nederlandse vrouw de 100 meter rugslag af te leggen binnen de magische minuut: 0.59.63!

In Shanghai 2006 werd Hinkelien Schreuder samen met Inge Dekker, Chantal Groot en Marleen Veldhuis wereldkampioene korte baan op de 4x100 meter vrije slag. Dat team vestigde tevens een wereldrecord.

In het najaar 2006 bereidde ze zich bij Melbourne Vicentre in Australie, onder leiding van Ian Pope, voor op de WK 2007. In Melbourne liep zij tevens stage voor haar studie.

Na haar tijd in Australie maakte ze een nieuwe start met Marcel Wouda in Eindhoven. Het doel was kwalificatie voor de Olympische Spelen in Beijing 2008. Via de Dutch Open in december 2007 en de EK lange baan in Eindhoven 2008 lukte dat. Door op het EK haar eerste individuele lange baan medaille (50 vrij) te winnen en zich tevens op de 50m vrij, de 4x100m vrij en de 4x100 wisselslag voor de Olympische Spelen in Beijing te kwalificeren maakte Hinkelien Schreuder haar status als belofte meer dan waar. 

 

De WK kortebaan die direct erop volgden werden een waar succes met twee individuele zilveren plakken op de 50 vlinder en vrij, en goud door samen met het estafetteteam voor de derde keer op rij het wereldrecord op de 4x100m vrij te verbreken.

Op de Olympische Spelen in Beijing 2008 zwom ze in de series van de 4x100m vrije slag en stelde ze een plek in de finale veilig waarin goud werd gehaald. Individueel kwalificeerde ze ze zich als een van de weinigen uit het Nederlands zwemteam voor een finale. Ze werd 7e op de 50 vrije slag.

Na de Spelen startte Hinkelien Schreuder in verschillende wedstrijden alvorens ze op de Swim Cup in Eindhoven zichzelf opnieuw verbeterde op de 50m vrij. Op die afstand en op de 50m vlinder kwalificeerde ze zich voor de WK in Rome. De week erna nam ze deel aan de EK korte baan in Rijeka waar ze goud won op de 50m vlinderslag in een nieuw Europees record. Haar eerste individuele titel. Ze won ook twee gouden medailles op de 4x50m vrije slag en de 4x50m wisselslag in wereld best tijden. Op de laatste dag van het toernooi voegde ze daar nog een zilveren medaille op de 50m vrije slag aan toe.

De Nederlandse Kampioenschappen korte baan die een week later georganiseerd werden in Amsterdam werden wederom een succes. Met een Nederlands record op de 100m rugslag een Wereldrecord op de 4x100m vrije slag en vele PR`s eindigde ze het jaar fantastisch.